Ny effektavgift - Vad är effekttariff?
- Easy Energy
- 6 feb.
- 2 min läsning

Den nya effekttariffen, eller effektavgiften, är ett hett samtalsämne för många villaägare och hushåll i Sverige. Den nya effektavgiften ska bidra till en mer stabil elförbrukning och hållbart energisystem, men den väcker också frågor om hur den påverkar din elräkning. Här går vi igenom vad effekttariff innebär och vad du kan göra för att undvika höga kostnader.
Vad är en effekttariff/effektavgift?
Effekttariff, eller effektavgift, är ett nytt sätt att prissätta elförbrukning där du betalar mer om du använder mycket el samtidigt. Det är inte bara hur mycket el du förbrukar totalt som spelar roll, utan också när och hur snabbt du förbrukar den. Tanken bakom detta är att minska effekttoppar – tillfällen när många använder mycket el samtidigt, till exempel kalla vintermorgnar.
Syftet med effekttariffen är att skapa en mer jämn förbrukning och undvika att elnätet överbelastas. När svårberäknelig förnybar energi som sol och vindkraft ställer höga krav på vårt elnät och elnätet inte byggs ut i samma takt som solkraft, vindkraft samt industrin så inför man nu effekttariff för alla anslutningar vilket är tänkt att avlasta elnätet under de högst trafikerade tiderna då man upplever problem.
Senast 1 januari 2027 ska samtliga elnätsbolag införa effekttariffer.
Varför används effekttariffer/effektavgifter?
Effekttariffer införs för att hantera ökade krav på elnätet. Genom att prissätta toppbelastningar vill man:
Minska belastningen på elnätet och undvika överbelastningar.
Främja energieffektivitet och ett jämnare energibehov över dygnet.
Stimulera till smarta lösningar, som energilagring och styrning av elanvändningen.
Så kan du tackla effekttariffen: Tips för att sänka dina kostnader
1. Lagra energi med ett villabatteri
Med ett batterisystem kan du lagra el från dina solceller. Lagrad energi kan sedan användas under perioder med hög belastning, vilket minskar den maximala effekten som tas från elnätet. Eftersom effekttariffer baseras på den högsta effektbelastningen under en viss period, leder detta till lägre kostnader och en mer kostnadseffektiv elanvändning.
2. Schemalägg energikrävande aktiviteter
Använd hushållsapparater som tvättmaskin och diskmaskin under lågtrafik, till exempel på natten eller mitt på dagen när elförbrukningen generellt är lägre.
3. Installera smarta energisystem
Smarta system kan hjälpa dig att övervaka och styra din elförbrukning. Dessa system optimerar användningen baserat på tid och pris för att undvika effekttoppar.
4. Kapa effekttoppar med ett batteri
Effektkapning hjälper till att minska effektavgifter genom att jämna ut elförbrukningen och undvika effekttoppar. Med ett smart batteri kan du låta batteriet kapa effekttopparna under kritiska tider. Detta programmeras batterierna till att göra vid installationen så att du passivt kan skörda frukten av batteriets automatiserade besparing genom att undvika höga avgifter.
5. Överväg energieffektiva lösningar
Se över om din fastighet är energioptimerad. Byt exempelvis till energieffektiv uppvärmning och belysning. Detta minskar både dina energikostnader och dina effekttoppar.
Vill du ha hjälp att tackla effekttariffen och få råd gällande vilka åtgärder som kan vara mest gynnsamma för just dig och din fastighet? Välkommen att kontakta oss på Easy Energy så tar vi fram den mest lönsamma lösningen för just dig.
Framtidens energilösningar: Är du redo?
Effekttariffen är en påminnelse om att vårt energisystem förändras. Att anpassa sig till de nya reglerna kan kännas utmanande, men det finns lösningar som gör det enkelt att hålla nere kostnaderna.
Vi på Easy Energy kan hjälpa dig med allt ifrån solceller och batterier till smarta elsystem och effektiv belysning. Kontakta oss för rådgivning!
Comments